Er zijn ook verschillen tussen theesoorten. Van oudsher wordt witte thee beschouwd als delicater en zachter dan de andere theesoorten. Bij Amsterdam Teas waarderen we ook het zachte karakter van witte thee - maar hoewel studies hebben uitgewezen dat witte thee doorgaans een lager cafeïnegehalte heeft, kunnen de verschillen klein zijn en varieert het cafeïnegehalte van witte thee onvermijdelijk. Oolongs, die een complex aantal stappen doorlopen, waaronder meerdere stadia van oxidatie, en die daardoor ongelooflijk veel van elkaar verschillen, hebben ook de neiging om een relatief lager cafeïnegehalte te laten zien in testen.
Sommige verschillen in cafeïnegehalte tussen theesoorten hebben te maken met het oxidatieproces. Oxidatie heeft twee tegengestelde effecten op de cafeïne in thee. Enerzijds vermindert oxidatie de totale hoeveelheid cafeïne in thee, maar slechts met een relatief kleine hoeveelheid. Aan de andere kant maakt oxidatie de binding tussen cafeïne en tannine wat losser. Bovendien zetten we zwarte thee vaak bij hogere temperaturen dan andere theesoorten, wat een marginaal effect kan hebben op de hoeveelheid cafeïne die oplost in vloeistof. Het resultaat is dat de cafeïne uit een sterk geoxideerd blad zwarte thee relatief sneller vrijkomt in het kopje en het lichaam dan cafeïne uit een groene thee, omdat groene thee niet kan oxideren en meestal op lagere temperaturen wordt gezet.
Daarnaast is het goed om in gedachten te houden dat theeën met ingrediënten die geen cafeïne bevatten, een kopje met minder cafeïne opleveren. Zo zal onze genmaicha, een groene sencha gemengd met geroosterde rijst, een relatief kleine hoeveelheid cafeïne bevatten. Hetzelfde geldt voor onze ginseng oolong, een oolongthee omhuld met een omhulsel van oolongpoeder.
Kruidenthee bevat over het algemeen helemaal geen cafeïne. Op het moment van schrijven bevatten onze kruidentheesoorten rooibos, kamille en brandnetel, die allemaal geen cafeïne bevatten. Sommige onderzoeken hebben sporen van cafeïne gevonden in lindebloesem, een andere van onze kruidentheeën, maar de gedetecteerde hoeveelheid is te verwaarlozen in vergelijking met thee en koffie.
We hopen dat dit helpt uit te leggen wat theïne is en doet, en hoe cafeïne in thee verschilt van cafeïne in koffie - waarom het milder en minder fysiek is - en wat voor soort oppepper je van een kopje thee kunt verwachten. Geniet van je volgende pot!