India heeft een ongelooflijk rijke theecultuur. Over het geheel genomen drinken Indiërs meer thee dan enig ander land, en India is na China de grootste thee-exporteur. Indiase theesoorten vertonen een diversiteit die past bij de schaal, intensiteit en geschiedenis van de theecultuur. Er zijn theesoorten in de geneeskrachtige, Ayurveda-traditie van kruiden- en specerijenmixen, naast productie voor populaire consumptie, evenals een grote rijkdom aan speciale en ambachtelijke theesoorten, waaronder wereldberoemde theesoorten uit Darjeeling, Assam en de prachtige bergen van de Nilgiris.
De geschiedenis van thee in India gaat eeuwen terug. Uit vroege gegevens blijkt dat er in India al sinds de 12e eeuw thee wordt gemaakt en geconsumeerd. Daarna wijzen 17e-eeuwse verslagen op het drinken van thee voor gezondheidsdoeleinden. Tijdens de koloniale periode werd thee op grotere schaal geproduceerd onder het opleggen van de East India Trading Company. Het koloniale programma maakte van de Indiase theeproductie een commercieel facet van het Britse Rijk over de ruggen van dwangarbeiders. Pas nadat India de koloniale banden had afgegooid en de onafhankelijkheid had bereikt, werd de Plantation Act tot wet ondertekend, een eerste stap op weg naar het verbeteren van de omstandigheden van de arbeiders op theeplantages.
Hoewel thee al inheems was in India, wordt erkend dat Robert Fortune halverwege de 19e eeuw de groei van variëteiten van theeplanten die oorspronkelijk uit China kwamen, heeft gestimuleerd. Hij werd door de Oost-Indische Compagnie gestuurd om de Chinese productiemethoden te bespioneren. Hij smokkelde planten uit China tegen de Chinese wet in en bracht daarmee ook geheimen mee over het oxidatieproces dat wordt gebruikt om zwarte thee te maken. De variëteiten die oorspronkelijk uit China komen, blijven een bron van delicatere Indiase theeën, zoals die uit Darjeeling, terwijl de inheemse variëteiten, die vaak geassocieerd worden met de Assam-regio, een krachtiger blad produceren.
Tegenwoordig is de Indiase theecultuur zeer divers, zoals past bij een land van Indiase omvang en een lange geschiedenis op het gebied van thee. De Indiase Ayurvedatraditie heeft lange tijd de toon gezet voor kruidentheedranken, onder andere voor gezondheids- en medicinale doeleinden. En hoewel India een belangrijke theebron is die de Cut-Tear-Curl-techniek gebruikt voor de gesneden bladeren die in theezakjes worden gebruikt, is het de thuisbasis van diverse ambachtslieden en vernieuwers die kleine batches orthodoxe thee met hele bladeren produceren.
Over het algemeen blijven Indiase theesoorten bekend vanwege hun krachtige, robuuste karakter. Sommige Indiase theesoorten worden nog steeds regelmatig met melk gedronken, een typische manier van theedrinken in India. De beroemde chai-theeën, vermengd met kruiden, zijn daar een voorbeeld van. Maar Indiase orthodoxe theesoorten, zoals onze selectie uit de Nilgiri's, kunnen net zo subtiel als smaakvol zijn, en prachtig op zichzelf. India is het meest bekend om zijn zwarte thee, maar wij denken dat je ook verliefd zult worden op de bijzondere smaken van Indiase groene thee!