De temperatuur van je water heeft een merkbaar effect op de smaak van je thee. Over het algemeen hebben rugthee, pu-erh thee en meer geoxideerde oolongs een hogere temperatuur nodig. Groene, witte en gele theeën, of theeën met frisse en delicate smaken, hebben meestal een lagere temperatuur nodig.

De eenvoudigste manier om de temperatuur van je water precies goed te krijgen is met een waterkoker die de temperatuur voor je meet – sommige stoppen zelfs automatisch met verwarmen zodra de gewenste temperatuur is bereikt. Als alternatief is een thermometer die in het water kan zitten ook voldoende. Als je een thermometer gebruikt nadat je het water in een kopje hebt gegoten, vergeet dan niet om naar het water te luisteren terwijl het wordt verwarmd. De geluiden doorlopen regelmatige fasen, en dit is een goede manier om te onthouden wanneer u de volgende keer de verwarming moet stoppen.

Als je geen waterkoker hebt die de temperatuur meet, of geen geschikte thermometer, zijn er twee of drie eenvoudige manieren om de juiste temperatuur te krijgen. Het gaat allemaal om het aan de kook brengen van water en het vervolgens afkoelen tot de gewenste temperatuur.

Eén manier is om koud water aan kokend water toe te voegen. Dat lijkt misschien vreemd, maar het is een hele handige techniek. Ook handig als je het water per ongeluk aan de kook hebt laten komen en het snel wilt afkoelen. De zuiverende werking van verwarmd water verandert niet door koel water aan heet water toe te voegen. Water van 80°C doodt bacteriën, ongeacht of al het water tot 80°C is verwarmd, of dat een deel van het water tot 100°C is verwarmd en een deel koud is toegevoegd.

Hier is een ruwe richtlijn, gebaseerd op 150 ml water. Om 150 ml kokend water tot 95°C af te koelen, hoeft u slechts ongeveer 10 ml water op kamertemperatuur toe te voegen. Als je kouder water gebruikt, gebruik dan iets minder dan we hier aanbevelen. Om kokend water op 85-90°C te brengen, voeg je ongeveer 30 ml water op kamertemperatuur toe, of ongeveer een vijfde van het volume dat je al hebt. Probeer voor 80-85° maximaal 45 ml water op kamertemperatuur, of iets minder dan een derde van het volume dat je al hebt. Voor 70-75° kan het nodig zijn om tot de helft van het volume dat je al hebt toe te voegen.

Een andere techniek is simpelweg wachten. Het duurt slechts ongeveer een minuut voordat kokend water een temperatuur van 95° bereikt, en ongeveer 2-3 minuten zijn doorgaans voldoende om 90° te bereiken voor een pot met maximaal een halve liter water. In 4-6 minuten zou je 80° moeten bereiken, en in 7-10 minuten zou je 70° moeten bereiken. Houd er rekening mee dat kleinere hoeveelheden water sneller afkoelen. Hoe minder water je kookt, hoe minder tijd het kost.

Ten slotte zal het gieten van water in een onverwarmde container ook een paar graden schelen. Wij vinden dit niet zo'n handige techniek, maar wel goed om er rekening mee te houden als je gekookt water laat afkoelen, want misschien doet je kopje of mok wat extra werk voor je.

We willen er echter aan toevoegen dat het een goede zaak kan zijn om de temperatuur niet precies te kennen, omdat het ervoor zorgt dat je op je eigen smaak vertrouwt voor de temperatuur die de smaak geeft die jij verkiest!